Osnovni cilj
poljoprivrede je da nam obezbijedi potrebnu hranu i sirovinu za prerađivačku
industriju, ali to nije jedini cilj. Poljoprivreda bi trebala da poboljša život
svakog ljudskog bića, očuva prirodu koja nas okružuje i da istovremeno bude
profitabilna.
Razvoj ljudskog
društva je donio mnoge promjene, a te promijene nisu zaobišle ni poljoprivredu.
Tokom industrijalizacije društva poljoprivreda je doživjela drastične promjene.
Zadatak te nove, industrijske, konvencionalne poljoprivrede bio je da se
obezbijedi maksimalan urod i maksimalan profit što je stvorilo mnogobrojne
probleme sa kojima se danas suočavamo.
Konvencionalana poljoprivreda
je donijela velike troškove u poljoprivrednoj proizvodnji, od mehanizacije,
đubriva, hemikalija i drugih direktnih i indirektnih troškova. Ona ima za cilj maksimalan
urod i profit. Poskupljenje proizvodnje je u prvi plan stavilo profit, a zanemaren
je uticaj poljoprivrede na ljude, zemljište, biljke, životinje, cjelokupnu
životnu sredinu. Vremenom su upotreba
mehanizacije, obrada (prevrtanje) zemljišta, đubriva, hemijskih materija doveli
do upropaštavanja zemljišta i njegove devastacije. Monokulturno uzgajanje,
uzgajanje jedne vrste, na većim površinama dovelo je do niza problema: osiromašenje
zemljišta, nakupljanje korova, prouzrokovača oboljenja i štetočina. Sve je to
izazvalo posledicu da je svake godine potrebno povećanje količina đubriva i
hemijskih sredstava, a njihove formulacije imaju sve veći uticaj na životnu
sredinu.
Poljoprivredni
proizvodi su postali skladište ostataka različitih hemijskih materija koje
imaju pogubno djelovanje kada se koriste u ishrani ljudi i životinja. Umjesto
da je poljoprivreda posvećena proizvodnji hrane, ona je posvećena proizvodnji
profita i pretvorena je u pravu industrijsku granu.
Konvencionalna
poljoprivreda je postala najveći zagađivač prirode, a poljoprivreda je postala
noćna mora za poljoprivredne proizvođače i potrošače. Na udaru ovakve
poljoprivrede našlo se zemljište, voda, biljke, životinje, cijelo naše
okruženje. Monokulturno uzgajanje biljaka je dovelo do nestanka velikog broja biljnih vrsta i sorti, zauvijek su izgubljene brojne autohtone vrste povrća i voća, divlje
biljke. Uzgajanje životinja na savremenim farmama je dovelo do toga da su
brojne autohtone rase životinja nestale ili da su pred nestajanjem. Pretjerana
upotreba pesticida dovela je do ugibanja pčela, ptica, vodozemaca.
Umjesto velikog broja
malih, raznovrsnih seoskih imanja velika područja se pretvaraju u monokulturne
zasade.
Istovremeno sa narušavanjem
životne sredine konvencionalna poljoprivreda je dovela do razvoja mnogih
pravaca u poljoprivrednoj proizvodnji.
U Njemačkoj je
razvijena integralna poljoprivredna proizvodnja nakon obimnog istraživanja
kojim je utvrđeno da najveći broj oboljelih od karcinoma su voćari koji su plantažno
uzgajali jabuke i obavljali veliki broj tretiranja zasada u cilju zaštite od
biljnih bolesti i štetočina. Tragajući za rješenjem razvijen je sistem koji je
imao za cilj da se smanji broj tretiranja, a obezbijedi najefikasnija zaštita
uzgajanog bilja.
Organska
poljoprivreda je korak dalje u transformaciji poljoprivrede. Ona obezbjeđuje
efikasno bavljenje poljoprivredom uz očuvanje životne sredine. Prednost se daje
preventivnim mjerama kao što su: plodored, plodosmjena, sjetva ili sadnja
biljaka koje pozitivno djeluju jedne na druge ili imaju zaštitnu ulogu i druge
mjere.
Pored toga razvijeni
su i mnogi drugi pravci: poljoprivreda po Mitlajderu, biodinamika, hidroponika,
permakultura, akvaponika.
Neki od ovih pravaca
u bavljenju poljoprivrednom proizvodnjom postali su opšteprihvaćeni i imaju sve
više poklonika.
Svijest proizvođača i
potrošača se mijenja i sve je veći broj ljudi shvaća koliki je značaj hrane
proizvedene u skladu sa prirodom, bez narušavanja životne sredine.
Sve hemijske materije
koje se koriste u konvencionalnoj poljoprivredi dospjeće u lanac ishrane ljudi
preko hrane i vode što dovodi do pojave različitih oboljenja.
Izbor poljoprivrede
koja je zanovana na što manjem narušavanju životne sredine smanjuje rizike
zagađenja životne sredine, a samim tim smanjuje se broj i količina štetnih
materija koja putem hrane i vode dospjevaju u ljudski organizam.
Comments
Post a Comment