FB Lanin blog

https://www.facebook.com/Laninblog

понедељак, 20. новембар 2017.

Zimsko povrće - Kako pripremate prasu, praziluk, poriluk? - 2. dio




Prasa je izuzeno zdrava povrtna vrsta. Stari narodi su je koristili za liječenje rana, grla, za detoksikaciju organizma. Prava je šteta što se danas prasa najčešće koristi kao dodatak jelima umjesto crvenog ili bijelog luka. Još veća je šteta što se koristi samo bijeli dio biljke dok se odbacije zeleno lišće, a upravo je u listovima najveća koncentracija korisnih materija. Prasa je odlična namirnica, bogata je hranjivim materijama i sadrži malo kalorija. Oko 90% prase čini voda.

Tokom zimskog perioda ovo povrće je pravi rudnik zdravlja. Od nje se mogu pripremati razna jela koja će ne samo biti ukusna već će nam pomoći i kod raznih oboljenja.

Prasa je bogata raznim mineralima i konzumacija prase pomaže kod anemije, a zbog sadržaja dijetetskih vlakana odličnaj e kod problema digestivnog trakta. Redovna konzumacija prase omogućava čišćenje crijeva od loših bakterija i obnovu korisnih bakterija.

 Postoje brojni recepti za jela sa prasom, a samo mali dio predstaviću u ovom postu.

Ljutenica salata

Ova stara salata je fantastičnog okusa. Priprema se lako i brzo, a potrebni su vam sledeći sastojci:

-suva crvena paprika,
-svježa prasa i
-so.

Suva paprika se skuva – potopi u vrelu vodu. Prasa se isječe na taknke kolutove. Isječene kolutove prase posoliti i dobro izgnječiti kašikom. U pripremljenu prasu dodati papriku.

Pita od riže i prase

Ova ukusna pita može se praviti i sa dodatkom gljiva.Tijesto se pravi kao za svaku piti ili od gotovih kora.

Za fil je potrebno opranu prasu isjeći na kolutove i prodinstati sa malo ulja. Ukoliko želite dodajte gljive. U izdinstanu prasu dodaje se skuvana riža. Sve se izmješa i začini: biber, so.

Ukoliko koristite kupovne kore uzmite 3 kore i svaku pouljite. Na treću koru stavite fil i urolajte. Ispecite.

Kajgana sa prasom

Prasa se isječe na tanke komadiće, prži na malo zagrijanog ulja. Proprženoj prasi dodati so i biber i preliti sa razmućenim jajima.

U ovu kajganu se mogu dodati gljive prilikom dinstanja prase.



Jednostavna salata od prase

Potrebni sastojci:
-3 do 4 biljke prase,
-1 tvrdo kuvano jaje,
-1 jabuka.

Za preliv: 4 kašike biljnog ulja, 2 kašike limunovog soka ili sirćeta, pola kašičice šećera, so i biber po ukusu.

Priprema:
Prasu rasjeći uzduž – prepoloviti i isjeći na tanje polukrugove. Tvrdo kuvano jaje i jabuku izrendati na krupno rende (ribež). Sve promiješati i preliti prelivom.

Salata od prase i vrhnje (pavlake)

Potrebni sastojci:
-4 biljke prase,
-3 jabuke,
-1 čaša vrhnje,
-šećer i so po ukusu.

Priprema:
Prasu potopiti na 3 minute u slanoj vodi, isprati i sitno isjeći. Jabuku izrendati na krupno. Pomiješati prasu i jabuku, posoliti, pošećeriti i preliti vrhnjom.

Salate od prase se mogu pripremati u raznim kombinacijama:

-prasa, jabuka, majoneza,
-prasa,jabuka,
-prasa, mrkva,
-prasa, mrkva, celer,
-prasa i kiseli krastavčići.


Od prase se mogu pripremati supe, variva, pite, može se pohovati, puniti, roštiljati, peći, pržiti.