FB Lanin blog

https://www.facebook.com/Laninblog

петак, 06. октобар 2017.

Majina marmelada od čili paprika




Nedavno sam probala marmeladu od čili paprika koja me oduševila. Nije bila previše ljuta, više pikantna.

Ovo je Majin recept u kome nije otkrila koja je čili paprika u pitanju. Navedene količine su dovoljne za 3-4 manje tegle (zavisi od zapremine tegle).

Za pripremanje ove marmelade potrebno je:

  • 9 čili papričica,
  • 7 - 8 crvenih slatkih paprika,
  • 400g paradajza,
  • 5- 8 čenova bijelog luka ( broj čenova zavisi od krupnoće),
  • 700g šećera,
  • 200ml vinskog sirćeta i
  • jedna kašičica soli.
Priprema:

Čili papriku, crvenu papriku i čenove bijelog luka usitnite u sjecku. Ovu smjese dodajte isječenom mesu paradajza (najbolje upotrijebiti krupniji čeri zbog arome). 

Dobro promiješati i dodati šećer, so i sirće i opet dobro promiješati.

Staviti na šporet, zagrijati smjesu da proključa. Tada smanjiti temperaturu i nastavite sa mješanjem.

Marmelada treba da se zgusne. Što je bolje ukuvana duže će da traje. Malo je prohladite i prespite u sterilisane tegle. U zavisnosti od gustine ukuhavanja marmelada traje do pola godine ako se čuva na suvom, tamnom i hladnom mjestu.

Hvala Maji što je podijelila sa nama recept ove ukusne marmelade.