Upoznajte Mizunu!




Mizuna Brassica rapa var. nipposinica je povrtna vrsta koja je još uvijek nepoznanica na našem području. Poznata je pod nazivima japanska salata, japanska repa ili japanski kupus. Pripada porodici kupusnjača. Svojim izgledom podsjeća na rukolu, ali su joj listovi više urezani. Listovi mizune se odlikuju prijatnim gorkstim okusom.

Mizuna se jede svježa ili kratko kuvana. Konzumacijom mizune jačamo imuni sistem, povećava se otpornost na infekcije, što je od izuzetne važnosti tokom zimskih mjeseci. Najviše se koristi za pripremu salata, sendviča ili supa.

Uzgaja se tokom cijele godine. To je dvogodišnja biljka. Biljka formira rozetu, a boja listova može biti svijetlozelena, tamnozelena ili crvena. Minimalna temperatura na kojoj klija sjeme mizune je 7ºC. Sjetva se obavlja od septembra do marta u zaštićenom prostoru, a na otvorenom do kraja oktobra. Sjetva se obavlja omaške, u redove ili u kontejnere. Odlična je povrtna vrsta za uzgajanje u saksijama na prozorskoj dasci. Sije se na razmak 20 x 30cm. Za jednu biljku potrebno je 25 do 30cm prostora. Najbolje je posaditi najmanje 6 sedmica prije prvog mraza kada je sadimo na otvorenom.

Ljeti podnosi manju sjenu, ali zimi ne podnosi sjenu. Ne podnosi sušu. Može da se uzgaja kao međuusjev za mnoge visoke povrtne vrste.

Ukoliko je uzgajamo na dobrom zemljištu ili poslije kutura koje su dobro đubrene nije je potrebno prihranjivati zbog kratke vegetacije (berbe).

Dobri susjedi su: endivija, radić, pasulj.

Od sjetve do berbe mizune proće od 3 do 10 sedmice u zavisnosti da li beremo mlade ili starije biljke. Odlikuje se brzom regeneracijom. Mizunu je potrebno redovno brati kako bi usporili cvjetanje. Ukoliko se biljke režu može 5 do 6 puta rezati. Može da izdrži i kratkotrajne minus temperature.

Biljka može da se bere cijela, da se beru pojedinačni listovi ili da se siječe glavica i pusti da se obnovi. U zatvorenom prostoru (tuneli, plastenici i staklenici) može da se uzgaja tokom zime, a u južnim područjima i na otvorenom.

Nakon berbe listove je potrebno oprati u hladnoj vodi.

Tokom rasta mizunu napadaju puževi i buvači.

Comments