Kraj avgusta - vrijeme za sjetvu rukole u jesenjem terminu




Rukola Eruca sativa je jednogodišnja ili dvogodišnja povrtna kultura koja vodi porijeklo sa Mediterana, ima male zahtjeve za toplotom i otporna je na niske temperature i mrazeve. Može da se uzgaja tokom cijele godine, ali najbolje uspijeva tokom proljeća i jeseni. Veoma je cijenjena povrtna vrsta u gastronomiji zbog sadržaja minerala (kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, željeza), vitamina (vitamin C, vitamini B kompleksa), eteričnih materija. Čest je sastojak salata, ali je i dodatak supama i čorbama. Najbolje je da se koristi svježa i sirova (u salatama), a njene sjemenke se koriste za izradu senfa. Stajanjem gubi na kvalitetu i gubi okus. Može da se čuva do 7 dana u frižideru zamotana u plastičnu vrećicu ili u hermetički zatvorenoj posudi.

U narodnoj medicini se rukola koristi od davnina. Ona jača imunitet, ima antikancerogena svojstva, jača srce, reguliše varenje, pomaže kod hroničnog zatvora, smanjuje pojavu raka dojke.

Cvijet rukole


Biljka rukole prvo razvija lisnu rozetu, a poslije se formira cvijetna grana. Cvjetovi cu bijeli ili žuti. Bilja može da dostigne visinu od 60 do 80cm. Formira dugačku mahunu unutar koje se nalaze sjemenke. U jednoj mahuni može biti i do 30 sjemenki.

Uzgajanje rukole

Za uzgajanje rukole odgovaraju pjeskovita ili srednje teška zemljišta, neutralne ph reakcije. Dobri predusjevi za rukolu su mahunarke, tikvenjače i krompir. Ne treba je sijati iza kupusnjača i salata.

Može da se uzgaja direktno sjetvom ili proizvodnjom presadnica. Optimalna temperatura za rast rukole je između 16 i 18ºC.  Međuredni razmak je od 15 do 30cm, a razmak u redu se kreće od 3 do 8cm. Dubina sjetve sjemena je od 1 do 1,5cm. Rukolu ne treba pretjerano đubriti azotnim đubrivima jer nagomilava azotnja jedinjenja u lišću. Traži redovno zalijevanje. Na isto mjesto se može posijati tek nakon 4 godine.

Kada su temperature visoke bolje je ne sijati rukolu jer brzo ide u sjeme.

Rukola za berbu dospijeva 20 do 40 dana. Mogu se brati pojedinačni listovi kako dospjevaju ili se cijela rozeta listova prikraćuje. Prikraćivanje se može vršiti 2 do 4 puta. Broj berbi zavisi od uslova uspjevanja.


Prinos lišća rukole je 1,5 do 2,5kg/m2.

Comments