Hren - začin i lijek




Hren Cochlearia armoracia je višegodišnja povrtna vrsta koja se koristi u gastronomiji i narodnoj medicini. Od njega se koristi korijen, ali i mlado lišće. U bašti treba odabrati mjesto za hren. To mjesto se ne ore i ne prekopava. Treba znati da hren može da se proširi i zazume prostor. Biljka hrena može narasti do 1m. Ima velike listove sakupljene u rozetu. Korijen može narasti i do 1m. Korijen nema miris, ali ako se nariba oslobađa materije koje izazivaju suzenje. Ljutog je okusa i peče. U gastronomiji se najviše koristi korijen, ali su mladi listovi veoma ukusni. Hren sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa, minerale (željezo, kalijum, fosfor, magnezijum) i mnoge druge korisne materije.

Svijež korijen se vadi iz zemlje od juna do novembra, a lišće se bere od maja do oktobra.

Hren se odlikuje antibakterijskim, antiskrobotičnim i antikancerogenim dejstvom. Potiče rad organa za varenje, poboljšava i vraća apetit, poboljšava rad srca i cirkulaciju, jača krvne sudove, poboljšava rad jetre, pomaže kod problema sa reumom i pozitivno utiče na naš imunitet. Od korijena hrena prave se razni pripravci koji olakšavaju mnoge zdravstvene tegobe. Veoma je djelotvoran kod glavobolje, upale sinusa, upale grla, disajnih organa, ublažava simptome dijabetesa, snižava krvni pritisak, poboljšava intelektualne sposobnosti.

Sa upotrebom hrena ne treba pretjerivati, jer može dovesti do problema organa za varenje (dizenterije), problema sa bubrezima (može izazvati krvarenje bubrega), jako znojenje, plikove na koži (ako se koristi za obloge) i druge simptome. Zato hren treba koristiti umjereno, a najbolje ga koristiti kao dodatak varivima, umacima.

Korijen hrena nije poželjno termički obrađivatim jer tada dolazi do isparavanja eteričnog ulja i drugih korisnih materija. U gastronomiji je korijen hrena najbolje koristiti svježe nariban. Ukoliko ste ljubitelji ljutkastog okusa hrena prije upotrebe potopite ga u vodu tokom 24h. To će intenzivirati okus ljutine u naribanom hrenu. Ukoliko vam ljutina hrena smeta možete je ublažiti jabukom i vrhnjom.

Hren čisti organizam

Nariban korijen hrena se može koristiti i kao lijek za čišćenje organizma. U tu svrhu nariban hren potopiti u mlijeko. Pije se 3x dnevno po jedna mala šolja ovog mlijeka tokom 3 do 4 sedmice.

Pomaže kod problema sa plućima

Kod problema sa plućima narendan hren se pomiješa sa medom. Ova mješavina razređuje sluz i pospješuje njeno izbacivanje iz organizma. Pomaže kod katara pluća, čak smiruje tuberkulozni kašalj i asmatične tegobe.
Kod upotrebe mješavine ne treba pretjerivati, je rmože izazvati  jak proljev i noćni znoj. Pojačava izlučivanje urina.

Sirup od hrena

Za pripremu ovog sirupa korijen hrena se nareže na tanke kolutiće. Preko posude staviti sitnu mrežu ili gazu, poredati kolutiće korijena hrena i obilno ih posuti šećerom u prahu. Šećer će izazavati kapanje sirupa iz kolutića korijena.

Sirup se konzumira po 1 do 2 supene kašike tokom dana i to prije jela. Kod primjene ovog, izuzetno djelotvornog sirupa, važna je doza koja se konzumira. Sok od 30 do 80g izaziva povraćanje i ta doza se ne smije preći bez obzira na način upotrebe hrena.

Čaj od hrena

Ovaj čaj je izuzetno djelotvoran u slučaju plućnih bolesti. Za pripremu ovog čaja potrebno je 10g korijena hrena i 2dl kipuće vode.

Sok od hrena i cikle

Prvo pripremiti sok od cikle (narendati ciklu i iscijediti ili pripremiti sok u sokovniku) i ostaviti ga da odstoji 15 minuta da se sok ustabili i ispare štetne materije. Potrebno je 150 do 200ml soka.

Uzeti 300g korijena hrena i samljeti. Samljevenom korijenu hrena može se dodati veoma malo vode kako bi se pospješilo cijeđenje soka od hrena. Sok od hrena dodati u sok od cikle. Sada dodati veoma malo soli, kašičicu šećera i sok od jednog limuna. Količina šećera, soli i soka od limuna može se prilagoditi pojedinačnom ukusu.

Hren vraća apetit

Ako jednu kafenu kašičicu narendanog hrena jedete pola sata prije obroka (3x u toku dana) sa hljebom, medom ili šećerom brzo se vraća izgubljen apetit.

Tinktura od hrena

Naribati 40g korijena hrena i preliti ga sa 2dl 70% alkohola. Ostavit u staklenoj tegli ili boci koju smo dobro zatvorili, povremeno dobro protresti. Nakon 9 dana tinktura se procijedi i može se koristiti. Čuva se u staklenim, tamnim bocama. Konzumira se 2x tokom dana, ujutro i uveče.

Lišće hrena


Sarma napravljena sa lišćem hrena je izuzetno ukusna. Prije pripreme sarme lišće je potrebno kratko obariti u posoljenoj vodi. Mlado lišće može da se koristi i pripremati kao špinat.

Comments