Hren Cochlearia
armoracia je višegodišnja povrtna
vrsta koja se koristi u gastronomiji i narodnoj medicini. Od njega se koristi
korijen, ali i mlado lišće. U bašti treba odabrati mjesto za hren. To mjesto se
ne ore i ne prekopava. Treba znati da hren može da se proširi i zazume prostor.
Biljka hrena može narasti do 1m. Ima velike listove sakupljene u rozetu.
Korijen može narasti i do 1m. Korijen nema miris, ali ako se nariba oslobađa
materije koje izazivaju suzenje. Ljutog je okusa i peče. U gastronomiji se najviše
koristi korijen, ali su mladi listovi veoma ukusni. Hren sadrži vitamin C,
vitamine B kompleksa, minerale (željezo, kalijum, fosfor, magnezijum) i mnoge
druge korisne materije.
Svijež korijen se
vadi iz zemlje od juna do novembra, a lišće se bere od maja do oktobra.
Hren se odlikuje
antibakterijskim, antiskrobotičnim i antikancerogenim dejstvom. Potiče rad
organa za varenje, poboljšava i vraća apetit, poboljšava rad srca i cirkulaciju,
jača krvne sudove, poboljšava rad jetre, pomaže kod problema sa reumom i
pozitivno utiče na naš imunitet. Od korijena hrena prave se razni pripravci
koji olakšavaju mnoge zdravstvene tegobe. Veoma je djelotvoran kod glavobolje,
upale sinusa, upale grla, disajnih organa, ublažava simptome dijabetesa,
snižava krvni pritisak, poboljšava intelektualne sposobnosti.
Sa upotrebom hrena ne
treba pretjerivati, jer može dovesti do problema organa za varenje
(dizenterije), problema sa bubrezima (može izazvati krvarenje bubrega), jako
znojenje, plikove na koži (ako se koristi za obloge) i druge simptome. Zato
hren treba koristiti umjereno, a najbolje ga koristiti kao dodatak varivima,
umacima.
Korijen hrena nije
poželjno termički obrađivatim jer tada dolazi do isparavanja eteričnog ulja i
drugih korisnih materija. U gastronomiji je korijen hrena najbolje koristiti
svježe nariban. Ukoliko ste ljubitelji ljutkastog okusa hrena prije upotrebe
potopite ga u vodu tokom 24h. To će intenzivirati okus ljutine u naribanom
hrenu. Ukoliko vam ljutina hrena smeta možete je ublažiti jabukom i vrhnjom.
Hren čisti organizam
Nariban korijen hrena
se može koristiti i kao lijek za čišćenje organizma. U tu svrhu nariban hren
potopiti u mlijeko. Pije se 3x dnevno po jedna mala šolja ovog mlijeka tokom 3
do 4 sedmice.
Pomaže kod problema
sa plućima
Kod problema sa
plućima narendan hren se pomiješa sa medom. Ova mješavina razređuje sluz i
pospješuje njeno izbacivanje iz organizma. Pomaže kod katara pluća, čak smiruje
tuberkulozni kašalj i asmatične tegobe.
Kod upotrebe
mješavine ne treba pretjerivati, je rmože izazvati jak proljev i noćni znoj. Pojačava
izlučivanje urina.
Sirup od hrena
Za pripremu ovog
sirupa korijen hrena se nareže na tanke kolutiće. Preko posude staviti sitnu
mrežu ili gazu, poredati kolutiće korijena hrena i obilno ih posuti šećerom u
prahu. Šećer će izazavati kapanje sirupa iz kolutića korijena.
Sirup se konzumira po
1 do 2 supene kašike tokom dana i to prije jela. Kod primjene ovog, izuzetno
djelotvornog sirupa, važna je doza koja se konzumira. Sok od 30 do 80g izaziva
povraćanje i ta doza se ne smije preći bez obzira na način upotrebe hrena.
Čaj od hrena
Ovaj čaj je izuzetno
djelotvoran u slučaju plućnih bolesti. Za pripremu ovog čaja potrebno je 10g
korijena hrena i 2dl kipuće vode.
Sok od hrena i cikle
Prvo pripremiti sok
od cikle (narendati ciklu i iscijediti ili pripremiti sok u sokovniku) i
ostaviti ga da odstoji 15 minuta da se sok ustabili i ispare štetne materije.
Potrebno je 150 do 200ml soka.
Uzeti 300g korijena
hrena i samljeti. Samljevenom korijenu hrena može se dodati veoma malo vode kako
bi se pospješilo cijeđenje soka od hrena. Sok od hrena dodati u sok od cikle.
Sada dodati veoma malo soli, kašičicu šećera i sok od jednog limuna. Količina
šećera, soli i soka od limuna može se prilagoditi pojedinačnom ukusu.
Hren vraća apetit
Ako jednu kafenu
kašičicu narendanog hrena jedete pola sata prije obroka (3x u toku dana) sa hljebom,
medom ili šećerom brzo se vraća izgubljen apetit.
Tinktura od hrena
Naribati 40g korijena
hrena i preliti ga sa 2dl 70% alkohola. Ostavit u staklenoj tegli ili boci koju
smo dobro zatvorili, povremeno dobro protresti. Nakon 9 dana tinktura se
procijedi i može se koristiti. Čuva se u staklenim, tamnim bocama. Konzumira se
2x tokom dana, ujutro i uveče.
Lišće hrena
Sarma napravljena sa
lišćem hrena je izuzetno ukusna. Prije pripreme sarme lišće je potrebno kratko
obariti u posoljenoj vodi. Mlado lišće može da se koristi i pripremati kao
špinat.
Comments
Post a Comment