Da li volite kompot?




Tokom zimskih dana za potpuno uživanje u okusu i aromi  najbolje piće je kuvani voćni kompot od svježeg i sušenog voća. Nekada je kompot bio nezamjenjiv u ishrani našeg stanovništva. Sa kompotom su se gosti dočekivali i ispraćali. Danas su kompot zamjenila mnoga bezalkoholna pića puna aditiva i konzervanasa i prava je šteta izostaviti kompot od suvog voća iz svoje ishrane, jer je on prava ostava sa vitaminima i mineralima. To je poslastica koja sadrži čitav spektar važnih materija. U  procesu kuvanja najveći dio vitamina C ispari, ali kompot sadrži minerale, vitamine, pektine, antioksidante, bojene materije što ga čini veoma korisnim pićem. Jedini nedostatak je dodavanje šećera u kompot. Jedna šolja kompota sadrži 60 do 90 kalorija. Kada god je moguće šećer treba zamijeniti medom.

Treba imati u vida da osobe sa određenim bolestima, dijabetičari, poremećaji gastrointestinalnog trakta, srčanim bolestima, gojazni ljudi, trebaju obratiti pažnju na kombinovanje voća i konsultovati se sa ljekarom. Kompot može izazvati dijareju, dovesti do zatvora, dovesti do stomačnih i crijevnih grčeva, pojavu alergijskih reakcija.

Optimalna ravnoteža vitaminai minerala u ovim zimskim danima se može postići ishranom bogatom suvim voćem. Najukusniji način da se to postigne je kuvanje kompota sa različitim kobinacijama suvog voća, začina kao što su cimet, anis, žitarica, povrća. Kompoti nam pomažu da poboljšamo svoje raspoloženje, ojačamo imuni sistem, da lakše prebrodimo sezonu gripe, pravi su lijek za kardiovaskularni sistem, smanjuju stres, odlično djeluju na proces varenja hrane, pomažu u borbi protiv mnogih hroničnih bolesti.

Suve šljive i suvo grožđe poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta, doprinose boljem stvaranju hemoglobina.

Suve jabuke i kruške, takođe, olakšavaju varenje hrane, djeluju povoljno na pankreas.

Suve kajsije su riznica klijuma, jačaju srce i vid. Pet komada suvih kajsija, ako se jedu svakodnevno, obezbjeđuju tijelu potrebnu količinu kalijuma i željeza.

Zimski kompot

300g suvog voća po izboru,150g šećera preliti sa hladnom vodom i kuvati dok voće ne omekša. Zatim dodati limun isječen na tanje kriške i kuvati još 10minuta.  Ovako pripremljenom kompotu mogu se dodati već ranije pripremljen kompot od višnje koji se priprema kao zimnica ili sok od brusnice.

Kompot od suvih jabuka

Zimski kompoti se ne mogu zamisliti bez suvih jabuka. Ovaj kompot je  i najbolji lijek protiv dijareje i za regulisanje stolice.  Meso jabuke sadrži mnogo pektina, vlakana. Ovakav kompot treba pripremati bez dodavanja šećera ukoliko se koristi za zaustavljanje dijareje.

240g suvih jabuka preliti sa 8 čaša vode,dovesti do ključanja, isključiti šporet i ostaviti po poklopcem još pola sata. U ovako pripremjen kompot mogu se dodati 2 kašike meda. Piti tokom dana.


Kompot d jabuke sa limunom i nanom ima osvježavajući i umirujući efekat. Nanu treba dodati tek kada je kompot skuvan,poklopiti kompot i ostaviti da se prohlade. Na ovaj način će se sačuvati sva eterična ulja nane. Kompotu od jabuke se može dadati i naribani đumbir.

Comments