Tokom zimskih dana za
potpuno uživanje u okusu i aromi
najbolje piće je kuvani voćni kompot od svježeg i sušenog voća. Nekada
je kompot bio nezamjenjiv u ishrani našeg stanovništva. Sa kompotom su se gosti
dočekivali i ispraćali. Danas su kompot zamjenila mnoga bezalkoholna pića puna
aditiva i konzervanasa i prava je šteta izostaviti kompot od suvog voća iz
svoje ishrane, jer je on prava ostava sa vitaminima i mineralima. To je poslastica
koja sadrži čitav spektar važnih materija. U
procesu kuvanja najveći dio vitamina C ispari, ali kompot sadrži
minerale, vitamine, pektine, antioksidante, bojene materije što ga čini veoma
korisnim pićem. Jedini nedostatak je dodavanje šećera u kompot. Jedna šolja kompota
sadrži 60 do 90 kalorija. Kada god je moguće šećer treba zamijeniti medom.
Treba imati u vida da
osobe sa određenim bolestima, dijabetičari, poremećaji gastrointestinalnog
trakta, srčanim bolestima, gojazni ljudi, trebaju obratiti pažnju na kombinovanje
voća i konsultovati se sa ljekarom. Kompot može izazvati dijareju, dovesti do
zatvora, dovesti do stomačnih i crijevnih grčeva, pojavu alergijskih reakcija.
Optimalna ravnoteža
vitaminai minerala u ovim zimskim danima se može postići ishranom bogatom suvim
voćem. Najukusniji način da se to postigne je kuvanje kompota sa različitim
kobinacijama suvog voća, začina kao što su cimet, anis, žitarica, povrća.
Kompoti nam pomažu da poboljšamo svoje raspoloženje, ojačamo imuni sistem, da
lakše prebrodimo sezonu gripe, pravi su lijek za kardiovaskularni sistem,
smanjuju stres, odlično djeluju na proces varenja hrane, pomažu u borbi protiv
mnogih hroničnih bolesti.
Suve šljive i suvo
grožđe poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta, doprinose boljem stvaranju hemoglobina.
Suve jabuke i kruške,
takođe, olakšavaju varenje hrane, djeluju povoljno na pankreas.
Suve kajsije su
riznica klijuma, jačaju srce i vid. Pet komada suvih kajsija, ako se jedu
svakodnevno, obezbjeđuju tijelu potrebnu količinu kalijuma i željeza.
Zimski kompot
300g suvog voća po
izboru,150g šećera preliti sa hladnom vodom i kuvati dok voće ne omekša. Zatim
dodati limun isječen na tanje kriške i kuvati još 10minuta. Ovako pripremljenom kompotu mogu se dodati
već ranije pripremljen kompot od višnje koji se priprema kao zimnica ili sok od
brusnice.
Kompot od suvih
jabuka
Zimski kompoti se ne
mogu zamisliti bez suvih jabuka. Ovaj kompot je
i najbolji lijek protiv dijareje i za regulisanje stolice. Meso jabuke sadrži mnogo pektina, vlakana.
Ovakav kompot treba pripremati bez dodavanja šećera ukoliko se koristi za
zaustavljanje dijareje.
240g suvih jabuka
preliti sa 8 čaša vode,dovesti do ključanja, isključiti šporet i ostaviti po
poklopcem još pola sata. U ovako pripremjen kompot mogu se dodati 2 kašike
meda. Piti tokom dana.
Kompot d jabuke sa limunom i nanom ima
osvježavajući i umirujući efekat. Nanu treba dodati tek kada je kompot
skuvan,poklopiti kompot i ostaviti da se prohlade. Na ovaj način će se sačuvati
sva eterična ulja nane. Kompotu od jabuke se može dadati i naribani đumbir.
Comments
Post a Comment