Gajenje lijeske




Lijeska je voćna vrsto koja ima dosta skoromne uslove gajenja, a uzgaja se zbog ukusnog ploda. Maksimalno može da naraste 10m i da živi 100 godina. Najčešće je širina grma 3 do 4m. Ima prepoznatljive listove, muške cvjetove  - rese i plodove koji su sakupljni u grupama. Korijen lijeske je veoma dobro razvijen. Cvijetovi su muški - rese koji vise u grupama 2 do 4 rese i ženski koji su neupadljivi. Na jednoj biljci se nalaze muški i ženski cvjetovi. Cvjetanje započinje rano u proljeće. Plodonosi svake godine, ali svake 3 do 4 godine plodonosi obilno.

Za uzgajanje lijeske  pogodni su osunčani brežuljci, zaštićeni od vjetra. Divlja lijeska raste na proplancima, na rubovima šuma, u živicama. Veoma često se može naći pored potoka, jer je lijeska ljubitelj zemljišta koje je dobro snabdjeveno vodom.U periodu suše dobro ga je barem jednom mjesečno obilno zaliti.Nedostatak vlage će dovesti do slabijeg rasta mladara i formiranja ploda.

Razmnožava se sjemenom, iz reznica, položenica, kalemljenjem. Danas su stvorene mnoge sorte lijeske koje se razlikuju oblikom krošnje, oblikom, bojom, okusom ploda. Kod sadnje je dobro kombinovati nekoliko različitih sorti, jer će to poboljšati oprašivanje.

Razmnožavanje dijeljenjem

Sa starog grma uzimaju se ožiljene reznice starosti 3 godine i pažljivo odvoje od matične biljke. Ovo je najjednostavniji način razmnožavanja, ali na ovaj način se mogu širiti bolesti, posebno bolesti izazvane virusima.

Kada se lijeska sadi u dvorištima najbolje je posaditi 3 - 4 lijeske, različitih sorti, na udaljenosti od najmanje 3m. Prilikom sadnje korjenov vrat treba biti 4cm iznad površine tla. To je biljna vrsta koja nije navikla da raste sama, bez okruženja drugih grmova i drveća. Ne treba da raste u sjeni, ali treba biti dobro zaštićena od vjetra.

Najčećše se uzgaja u formi grma.

Prvih nekoliko godina nakon sadnje prostor oko lijeske se može koristiti za uzgajanje povrća. Redovno uklanjati korove ili malčirati.

Tokom proljeća lijesku je potrebno pođubriti - najbolje rastvoriti pepeo u vodi i time zaliti oko lijeske.

Comments