Kako ubrzati klijanje i nicanje mrkve



Mrkva je povrtna vrsta koju ćemo pronaći u svakoj bašti. Najčešće se sadi u kombinovanim gredicama sa lukom zbog uzajamne zaštite od štetočina. Mrkva svojim mirisom odbija lukovu muhu, dok će luk da zaštiti mrkvu od mrkvine muhe.

Sjeme mrkve je veoma sitno, tamno obojeno. U 1g nalazi se od 1000 do 1 500 sjemenki mrkve. Sjeme mrkve sporije niče zbog eteričnog ulja koje se nalazi na površini sjemena i koje sprečava klijanje. Nicanje mrkve može da traje i do 21 dan. Kako bi se klijanje i nicanje mrkve ubrzalo potrebno je oprati sjeme mrkve u toploj vodi. Sjeme mrkve je potrebno staviti u platnenu vrećicu ili čarapu koju vežemo i stavimo u posudu. Ovako spremljeno sjeme u čarapi se prelije vodom koju smo zagrijali. Temperatura vode treba da je 45 do 50ºC. Ostaviti da se ohladi. Sjeme izvaditi iz platnene vrećice, rastresti po suvoj krpi i pustiti da se prosuši. Sjeme pripremljeno na ovaj način brže niče.

Za sjetvu mrkve potrebno je dobro pripremiti gredice. Mrkva ne voli zbijena i zabarena zemljišta. Mrkvu ne treba sijati duboko. Pošto je sjeme mrkve veoma sitno postoje različiti načini kako sjetva ne bi bila pregusta. Mrkva se može sijati u smjesi sa pijeskom u odnosu 1:5.

Sjetva se može obaviti rano u proljeće, krajem proljeća i početkom ljeta. Izbor sorte i vremena sjetve zavisi da li ćemo mrkvu trošiti preko ljeta ili ostaviti za zimu. Redovi mrkve trebaju da su okrenuti u pravcu sjever – jug. Međuredno rastojanje se kreće od 10 do 20cm u zavisnosti od krupnoće sorte i uslova uzgajanja. Rastojanje u redu treba da je 2 do 3cm.

Prilikom prorjeđivanja mlade mrkve koje smo odstranili sakupiti i odnijeti na kompostište, jer svojim mirisom privlače štetočine.

Comments