Bijeli luk - kralj bašte - 2. dio




Kada se odlučimo da gajimo voće i povrće bez upotrebe hemije stalno smo u potrazi za rješenjem kako da naše biljke odole napadu štetočina i pojavi oboljenja. Otkrivajući svijet suživota biljaka i njihovog međusobnog uticaja jedna povrta biljka se posebno ističe po dejstvu na druge biljke.

To je bijeli luk.

Bijeli luk je biljka koja ima veoma pozitivan učinak  na većinu biljaka u bašti ili voćnjaku i sa pravom nosi naziv kralj bašte. Njegove alelopatske osobine (uticaj jedne biljke na drugu) se ističu u moru biljaka u bašti. Kompletna biljka bijelog luka (listovi i korijen) izlučuju materije koje štite okolne biljke, pojačavaju njihov imunitet, tjeraju štetočine i umanjuju pojavu biljnih bolesti.

Bijeli luk sadrži dosta sumpora koji je prirodni fungicid i koji sprečava razvoj gljivičnih, bakterijskih i virusnih oboljenja. Već svojim mirisom bijeli luk u bašti ili voćnjaku stvara atmosferu koja pozitivno djeluje na gajene biljke, ali koja ne odgovara štetočinama i prouzrokovačima biljnih oboljenja.

Miris bijelog luka je neprijatan većini glodara. Sadnjom bijelog luka otjeraćemo ili umanjiti brojnost krtica i miševa u bašti. Veliki broj štetnih insekata ne podnosi miris bijelog luka. Ukoliko bijeli luk posadimo pored povrća ono će biti otpornije na biljne bolesti.

Najbolji primjer za efikasnost bijelog luka su jagode. Bijeli luk posađen pored jagoda štiti jagode od pojave Botritisa (truleži plodova). Najbolje je pored svakog bokora jagode posaditi bijeli luk.

Ruže su još jedna vrsta koja odlično reaguje na bijeli luk. Zbog dobrog odnosa između ruže i bijelog luka dobro ih je posaditi zajedno. Bijeli luk će biti pravi zaštitnik grma ruže.

U voćnjaku bijeli luk tjera mnoge insekte. Kajsije, breskve, maline, jabuke, kruške i šljive će najbolje da reaguju na prisustvo bijelog luka.

Bijeli luk se može koristiti za pripremanje mnogobrojnih pripravaka koji će nam koristiti u borbi protiv štetočina ili u zaštiti biljaka od infekcija. Pripravci od bijelog luka djeluju na gljivice, bakterije, čak i na viruse koji izazivaju biljne bolesti.

Recept za jednostavan pripravak od bijelog luka

Najjednostavniji pripravak koji primjenjujem je da se jedna glavica bijelog luka, srednje veličine, potopi u vodi na 24h. Čenove bijelog luka usitniti ili barem izgnječiti i preliti sa 2l vode. Ostaviti tokom noći i ne poklapati. Nakon 24h procijediti i pripravak je gotov. Spremljen pripravak trebao bi imati svijetlo žutu boju i miris po bijelom luku. Ukoliko je miris prejak dodati vode.

Ovaj pripravak se pokazao odličan protiv brojnih štetočina i oboljenja: mravi, lisne uši, tripsi, plamenjača, alternarija, virusa na parici i mnogih drugih.

Pripravak je najbolje koristiti u kombinaciji sa pripravkom od mlijeka i sode. Tada njegovo dejstvo dolazi do izražaja. Biljke tretirati pripravkom od bijelog luka, a nakon 5 do 10 dana biljke tretirati pripravkom od mlijeka. Broj i raspored tretiranja zavise od stanja u bašti ili voćnjaku. Uvijek pripremati svjež pripravak i ne ostavljati za poslije.

Prikraćivanje listova bijelog luka

Od starih baštovanki sam čula još jednu ideju koju primjenjujem. One su po malo prikraćivale listove bijelog luka svaki put kada bi radile u bašti. Dovoljno je 1cm lista ukloniti i bijeli luk će ispuštati svoje materije koje štite druge biljke..



Comments