Čili paprike se mogu gajiti u našim stanovima i kućama




Čili paprike su odlične biljke koje možemo gajiti u saksijama na prozorskoj dasci, na balkonima i terasama. Možemo ih koristiti kao začin, ljekovitu biljku ili za primjenu insekticida.

Čili gajen u stanu ili kući može biti višegodišnja biljka ukoliko mu osigurate odgovarajuću temperaturu, dovoljno vlage i saksiju odgovarajuće veličine ispunjenu kvalitetnom zemljom. Ukoliko čiliju to pružite svake godine biće sve bujniji i davati više plodova.

Čili možete već u februaru ili martu posijati ili kupiti gotovo sadnicu na pijaci od proizvođača rasada ili od prijatelja koji imaju svoje bašte i pripremaju vlastiti rasad (uvijek ostane neka biljčica viška).

Nakon sadnje biljkama osigurati redovno zalijevanje i prihranu,ali ne treba pretjerivati. Suvišna vlaga može dovesti do propadanja. One vole dosta svjetlosti, a vole i povremeno da ih istuširate.

Već u junu pojavljuju se prvi plodovi. U nastavku ljeta možete uživati u plodovima čili paprika.
Čili paprike koje gajimo na balkonima ili prozorskoj dasci su zaštićene od vanjskih uticaja. Najčešće na njima nema pojave bolesti ili znakova pojave štetočina.

Od štetočina najčešće mogu da se pojave tripsi i lisne uši. Obe štetočine se mogu uspješno suzbiti pripravkom od bijelog luka.

Biljke čili paprike unijeti u unutrašnjost stana ili kuće prije prvih mrazeva.

Da bi poboljšali oprašivanje čili paprike možete iskoristiti stari kist ili štapić za uši. Jednostavno kistom pređite preko prašnika cvijeta da se u dlačicama kista sakupi pole i zatim pređite na sledeći cvijet. Pri tome pazite da četkicom kista dodirnete vrh tučka kako bi se polen zalijepio za vrh. Dobro je i protresti grane radi boljeg oprašivanja.


Osim što ćete uživati u njihovim plodovima one su i veoma dekorativne.

Comments