Započnite gajiti začinsko i ljekovito bilje


Od davnina ljudi koriste biljke za liječenje i u svojoj ishrani. Znanje o njihovoj upotrebi se prenosilo iz generaciju u generaciju. Danas nam je dostupno začinsko i ljekovito bilje iz svih dijelova svijeta. Veliki broj ovog bilja se može gajiti u baštama, na taresama u saksijama i žardinjerama.  

Bosiljak

Neke vrste začinskog ljekovitog bilja mogu se koristiti u svakodnevnoj ishrani, a istovremeno oplemenjuju prostor u kome rastu. Gajeći svoje bilje imate svježe biljke koje će oplemeniti svako jelo ili možete pripremiti čaj od vlastitog bilja.

Aktivne materije koje se odlikuju ljekovitim dejstvom mogu se nalaziti u različitim biljnim djelovima: korijenu, listovima, cvjetovima, stabljici, plodovima i sjemenkama. Koncentracije aktivnih materija zavise od vrste, staništa, klimatskih uslova, načina proizvodnje, lokacije, vremena sabiranja i načina i uslova sušenja i konzervisanja.

Lišće korijandera

Proljeće je idealno vrijeme da započnete sa gajenjem začiskog i ljekovitog bilja, proširite svoju kolekciju i da započnete sa sakupljanjem.

Crveni peršun


Brojne su vrste, njihove sorte i varijeteti koje možete gajiti: bosiljak, majoran, kopar, luk vlašac, korijander, kopriva, santolina, kadulja, majčina dušica, menta...

Šta će te izabrati zavisi od vaših afiniteta i potreba. Neke od ovih biljaka su i od izuzetne važnosti za bašte i voćnjake.



Tako kopar poboljšava ukus krastavaca,dok se bez nevena ne može zamisliti ni jedna bašta u kojoj se ne koriste hemijski preparati. Bosiljak i celer su se pokazali odlični susjedi paradajzu.

Comments