Origano je
veličanstvena biljka koja se koristi kao začin i kao ljekovita biljka. Prva
asocijacija za riječ origano je pizza,ali origano nama može dati mnogo više.
Sastavni je dio mnogih čajeva, u gastronomiji je nezamjenjiv začin. Može da se
koristi i divlji i domaći origano.
Odlikuje se sadržajem
eteričnih ulja, tanina, gorkih materija, minerala, vitamina.Zbog tanina i
baktericidnog dejstva eteričnih ulja često se primjenjuje u vidu masti za kožne
upale i rane ili za pripremu obloga za otekline. Danas se origano sve više
koristi u ljekovite svrhe. Koristi se svjež, sušen, kao mast, u vidu kapsula,
ulja.
Mast od domaćeg origana
Ako se jednaki
dijelovi soka od origana, kudrave mente Mentha crispa i kadulje/žalfije Salvia
officinalis kuvaju s voskom u svinjskoj masti napravićemo mast kojom se u
slučaju začepljenoog nosa i curenja iz nosa namaže nos izvana i iznutra. Ova
mast uklanja ili olakšava ove simptome.
Vino od origana
Vino koje dobijemo
kuvanjem origana u vinu liječi vodenu bolest.
Vinska tinktura od origana
Ova tinktura se
koristi kod katara želuca i crijeva, kod grčeva. Priprema se na način da se
uzme 3g origana i potopi u 1dl vina u periodu od 5 dana.. Nakon tog perioda ovo
vino se procijedi i pije po jedna mala
čašica natašte.
Čaj od domaćeg origana
Šolja ovog čaja je
odlična antibakterijska bomba u organizmu.
5 do 6g biljke
prelije se sa 2dl kipuće vode i ostavi 10minuta. Ovaj čaj koristi se protiv
neuralgije, prehlade, kašlja, edema, slabokrvnosti, problema sa želucem. Pije
se 3 x dnevno po jedna šolja.
Kupke od origana
Origano se koristi i
za pripremu kupki. Ove kupke su blagotvorne za mnoge bolesti: psorijazu,
reumatična oboljenja, upale kože i slično.
Origano je biljka
koja zaslažuje da je gajite, a ona će vas nagraditi svojim mirisnim listićima.
Comments
Post a Comment