Origano - kao lijek, čaj, vino, kupka

Origano je veličanstvena biljka koja se koristi kao začin i kao ljekovita biljka. Prva asocijacija za riječ origano je pizza,ali origano nama može dati mnogo više. Sastavni je dio mnogih čajeva, u gastronomiji je nezamjenjiv začin. Može da se koristi i divlji i domaći origano.



Odlikuje se sadržajem eteričnih ulja, tanina, gorkih materija, minerala, vitamina.Zbog tanina i baktericidnog dejstva eteričnih ulja često se primjenjuje u vidu masti za kožne upale i rane ili za pripremu obloga za otekline. Danas se origano sve više koristi u ljekovite svrhe. Koristi se svjež, sušen, kao mast, u vidu kapsula, ulja.

Mast od domaćeg origana

Ako se jednaki dijelovi soka od origana, kudrave mente Mentha crispa i kadulje/žalfije Salvia officinalis kuvaju s voskom u svinjskoj masti napravićemo mast kojom se u slučaju začepljenoog nosa i curenja iz nosa namaže nos izvana i iznutra. Ova mast uklanja ili olakšava ove simptome.

Vino od origana

Vino koje dobijemo kuvanjem origana u vinu liječi vodenu bolest.

Vinska tinktura od origana

Ova tinktura se koristi kod katara želuca i crijeva, kod grčeva. Priprema se na način da se uzme 3g origana i potopi u 1dl vina u periodu od 5 dana.. Nakon tog perioda ovo vino se procijedi  i pije po jedna mala čašica natašte.

Čaj od domaćeg origana

Šolja ovog čaja je odlična antibakterijska bomba u organizmu.
5 do 6g biljke prelije se sa 2dl kipuće vode i ostavi 10minuta. Ovaj čaj koristi se protiv neuralgije, prehlade, kašlja, edema, slabokrvnosti, problema sa želucem. Pije se 3 x dnevno po jedna šolja.

Kupke od origana

Origano se koristi i za pripremu kupki. Ove kupke su blagotvorne za mnoge bolesti: psorijazu, reumatična oboljenja, upale kože i slično.


Origano je biljka koja zaslažuje da je gajite, a ona će vas nagraditi svojim mirisnim listićima.

Comments