Bašta u saksiji - 3.dio

Blitva



Blitva je još jedna vrsta povrća koju mižete da gajite u saksiji. Osim obične, zelene blitve postoje i sorte se odlikuju različitim bojama stabljike. U zavisnosti od sorte stabljika je bijela, zelena, žuta, narandžasta, crvena, ljubičasta, ružičasta. Blitva se odlikuje i različito obojenim listovima i zahvaljujući toj raznolikosti blitva može biti veoma dekorativna. 

Sjetva se obavlja na razmak 25 do 40cm u zavisnosti od sorte, a dubina sjetve je 2 do 3cm. Blitva niče za 10 do 15 dana, a bere započinje već nakon 2,5 mjeseca. Beru se listovi.

U istoj saksiji se može pored blitve posijati i dragoljub. Paziti na veličinu saksije. I dragoljub se može koristiti za izradu salata – listovi i cvjetovi.


Jagoda



U manje saksije ili viseće košare mogu se posaditi jagode. One imaju manji korijenov sistem i odlično uspjevaju u posudama. Najbolje je da izaberete mjesečarke, a one će cijelo ljeto i do kasne jeseni da plodonose uz odgovarajuću njegu ( zalijevanje, đubrenje).

Veoma često se u saksijama uzgaja popularna francuska sorta „Mara de Bois“ čiji su plodovi meki, aromatični, srednje veličine i imaju aromu na šumske jagode. Ovo je jagoda mjesečarka i plodovi dozrijevaju od juna do prvih mrazeva.

U grupu mjesečarki spada i sorta „Hummi Gento“ koja do jeseni plodonosi. Plodovi se odlikuju prelijepm crvenom bojom.

Sorta „Fraroma“ rađa od kraja maja. Od njenih plodova mogu se praviti marmelade i sokovi. Odlikuje se otpornošću na česta oboljenja jagode.

Za viseće košare pogodne su sorte „Elan“, „Rosana“, „Camara“ i druge. Ove sorte rađaju više puta tokom sezone.

Postoje i puzajuće sorte.

Kod nas je sortiment veoma mali, ali svaka zdrava sadnica jagode može da vas obraduje svojim plodovima.


Nakon 3 godine potrebno je obnoviti svoj urbani jagodnjak. Nove sadnice – živiće možete dobiti od starih bokora ili kupiti živić neke nove sorte koja vas oduševi svojim okusom.

Fotografije preuzete sa freeimages.com

Comments