Upotreba drvenog pepela u poljoprivredi - 1.dio

Tokom zime u domaćinstvima koja se griju na drvo mogu se prikupiti veće količine pepela. Pepeo nastao sagorijevanjem drveta je odlično kompleksno đubrivo koje sadrži  kalijum, kalcijum, fosfor, mnoge mikroelemente neophodne za biljke.

Pepeo koji se koristi treba da je nastao sagorijevanjem drveta bez primjesa sagorijevanja drugih materija kao što su: plastika,guma i druge materije.








Koristi se za đubrenje različitih tipova zemljišta. Ukoliko je zemljište teže bolje ga je pođubriti tokom jeseni, a lakše tipove zemljišta možemo đubriti pepelom tokom proljeća.

Pepelom se mogu đubriti mnoge povrtne kulture. Krompir i paradajz ga vole zbog sadržaja kalijuma (veliki su potrošači ovog elementa).

Krompir se đubri sa šoljom pepela ( oko 100-150g) na 1m² ili se za svaku krtolu krompira dodaju 2 kašike pepela. Kasnije,u toku vegetacije, modu se dodati još 1 – 2 kašike pepela ispod svakog grma krompira.

Prilikom presađivanja kupusa u iskopane rupe dodati 1-2 kašike pepela – može spriječiti pojavu kile kupusa i crne noge – ili 1 šolju po 1m².

Kod presađivanja paprike,paradajza i patlidžana može se dodati i do 3 kašike pepela u iskopane rupe.

Luk je još jedna povrtna kultura koja voli pepeo. Luk je sklon truljenu lukovice, a pepeo sprečava rast prouzrokovača bolesti u zemljištu. Gredica se može posuti pepelom ili se pripremi tekući pripravak od pepela na sledeći način:

3 kašike pepela rastvoriti u 1l vode i ostaviti sedmicu dana.


Ovako pripremljeno đubrivo se primjenjuje najviše 3x u toku sezone. 
Najbolje ga je nanijeti prije sadnje, jer će spriječiti da luk oboli u početnim fazama rasta i dati mu neophodne mineralne elemente u ishrani.

Comments